lördag 8 december 2012

Saffransbröd...

 
Idag har vi bakat både saffransbröd och pepparkakor här på Stationen.
Jag har ett fantastiskt bra recept på saffransdeg, här kommer det:
 

SA F F R A N S B R Ö D

 
Ca 48 lussekatter eller figurer
225 gr
 
100 g smör
5 dl gammaldags mjölk
50 g jäst
250 g kesella
1,5 dl vit sirap
2 påsar saffran
1/2 tsk salt
ca 17 vetemjöl
 
vispat ägg, russin
 
Smällt smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken  och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite degspad. Tillsätt resten av degspadet, kesella, sirap, salt och saffran. Blanda i ca 15 dl mjöl. Låt degen vara ganska kladdig och jäs den ca 50 min. Tag upp degen och knåda den lätt tillsammans med resten av mjölet.
Forma lussekatter eller kavla ut degen ca 1,5 cm tjock och ta ut figurer med pepparkaksmått.
Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper under bakduk ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin alternativt pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 5 - 10 minuter.
 

 
Snön ligger fortfarande och idag har vi haft ca 8 minusgrader.
Jag och Elsa gick ut på en uppfriskande promenad på eftermiddagen!
 
 

 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar